11 Tips En Tricks Voor Vliegen Met Handbagage
Yes. Het is zover! Je vakantie is in aantocht en dat betekent dat je koffer ingepakt moet worden. Fijn dat je tegenwoordig in een mum van tijd naar je vakantiebestemming kunt vliegen, maar dat gedoe met handbagage is altijd minder gezellig.
Alleen vliegen met handbagage. Durf jij het aan? Het heeft zo zijn voordelen. Je hoeft niet extra te betalen voor ruimbagage (vaak vanaf €20 per enkele vlucht) en bij aankomst – te lang – wachten bij de bagageband is verleden tijd. Het is dus sneller én goedkoper, maar eigenlijk ook makkelijker. Je hebt minder bagage om op te hoeven passen, je denkt beter na over wat je meesleurt naar je vakantiebestemming en zonder koffer op je bestemming aankomen doordat de vliegtuigmaatschappij ‘m tijdelijk uit het oog is verloren, gebeurt niet meer. We geven je 11 tips & tricks voor vliegen met handbagage.
1. Te weinig ruimte? Wees kieskeurig
Het is een feit dat handbagagekoffertjes niet zo groot zijn. Hoe groot? Daar komen we later op terug. Je hebt alleen ruimte voor de essentials. Reis je naar een zonnige bestemming, dan heb je aardig wat ruimte voor een aantal dunne, zomerkledingstukken. Is het op jouw vakantiebestemming wat kouder? Met truien is je koffertje of weekendtas al snel vol. Wees daarom kieskeurig. Hoeveel outfits heb je nou daadwerkelijk nodig en kun je niet gewoon één paar comfortabele schoenen meenemen dat overal bij past? Is die 2de camera essentieel en
hoeveel boeken ben je van plan om te lezen? Een föhn hebben ze in de meeste hotels tegenwoordig wel op de kamer hangen en ook een strijkijzer kun je in de meeste accommodaties wel lenen. Slim inpakken begint met goed nadenken wat je écht niet van thuis kunt missen.
2. Waarom je in een bij elkaar geraapte outfit reist
Als je een slimme inpakker bent en inmiddels als ervarenhandbagage-reiziger door het leven gaat, reis je in bij elkaar geraapteoutfits. Niet omdat je bergschoenen nou zo comfortabel zijn in hetvliegveld, maar omdat ze veel wegen. Draag altijd je zwaarste en dikstekledingstukken. Niemand kijkt ervan op als je met je jas over je arm hetvliegtuig instapt. Maar wee je gebeente als je koffer te zwaar is ofzelfs niet meer dichtgaat. Draag laagjes omdat je zo ook het een en ander uit kunt trekken. En als je écht nog wat spullen mee wilt nemendie niet meer in je koffer passen, gebruik dan je zakken. Voor zware dingen zoals adapters en camera’s bijvoorbeeld. Volproppen mag. Vergeet niet dat het ook enigszins comforabel (genoeg) voor je moet zijn. Als je een weekendje Krakau hebt geboekt, sta je zo weer aan de grond. Vlieg je naar Australië, dan wil je je toch enigszins comfortabel voelen tijdens je 24 uur durende reis.
3. Niet iedere vliegtuigmaatschappij heeft dezelfde regels: informeer je
Daar sta je dan op het vliegveld. Je probeert de grondstewardess van RyanAir nog te overtuigen dat het bij KLM wel mocht. Niets mee te maken zegt ze dan. Niet alle vliegtuigmaatschappijen hanteren dezelfde regels. Zorg dus dat je je inleest! In de meeste gevallen krijg je bij je boekingsbevestiging ook een linkje naar de voorwaarden of veelgesteldevragen meegestuurd. Verdiep je er even in, dan weet je zeker dat je nietvoor verrassingen komt te staan.
4. Hoe zit het ook alweer met die afmetingen en het gewicht ?
Hoe groot mag je koffer zijn bij Transavia? Hoe zwaar mag hij wegen bij KLM en aan welke voorwaarden moet hij voldoen bij Ryanair? Het argument dat je buurman 2x zo dik is als jij bent en dat hij sowieso al meer gewicht meeneemt in het vliegtuig, en jij daardoor wel een zwaarder koffertje mee mag nemen gaat helaas niet op. Zorg er dus voor dat je koffer aan de afmetingen voldoet en dat hij niet zwaarder is dan toegestaan. Anders kan het zomaar zijn dat je hem toch in moet checken. Dan is alle moeite voor niks.
5. Vloeistoffen 10x 100 ml
Over de maximale hoeveelheid vloeistoffen wordt vaak gemopperd, maar zo moeilijk is het niet om je eraan te houden. Schenk een deel van je shampoofles over in een klein flesje of sla gewoon mini’s in bij de drogisterij. Je kunt ook testers en samples die je door het jaar heen verzamelt, bewaren voor je vakantie. In totaal mag je 10 potjes, flesjes of flacons meenemen met (semi)vloeistoffen van 100 ml. Dat is best te doen toch? Mocht je echt meer nodig hebben, dan kun je shampoo, tandpasta en make-up remover in de meeste gevallen ook op je vakantiebestemming kopen.
6. Ziplockzakjes schelen je tijd en moeite
Zorg dat je je make-up en vloeistoffen al in een ziplockzakje hebt gestopt. Dit zijn van die doorzichtige plastic zakjes die je aan de bovenkant kunt sluiten. Je koopt ze bij de supermarkt, Blokker en zelfs IKEA. Een diepvrieszakje voldoet ook. Als je je spulletjes er al in hebt zitten, scheelt het tijd bij de security. Kleine moeite om dit thuis alvast even te doen toch? Dan weet je ook zeker dat je niet teveel bij je hebt en sta je niet met een beteuterd gezicht je favoriete beautyproducten weg te gooien.
7. Pak je elektronica als laatste in
Laptop, iPad, camera: doe ze pas als laatste in je koffer. Zo zitten ze bovenop al je andere bagage en kun je ze er makkelijk bij de securitycheck uithalen. We zien genoeg vakantiegangers die hun hele koffer overhoop moeten halen omdat ze daar even niet aan hadden gedacht. Zorg ook dat je elektronica opgeladen is. In sommige landen moet je namelijk kunnen bewijzen dat je apparaat nog werkt. Als je dan niet kunt laten zien dat het echt om een eenvoudige laptop of camera gaat, kun je weleens in de penarie komen.
8. 1.000 boeken mee in je koffer
Boeken zijn zwaar, maar boeken betekenen ook ontspanning voor menig toerist. Lekker met een boekje aan het zwembad of in de avondzon voor het slapen gaan nog even een paar hoofdstukken lezen. Wil jij 1.000 boeken meenemen op vakantie? In je handbagae? Trakteer jezelf dan op een e-reader. Bespaart ruimte én gewicht en je hebt altijd je hele collectie bij je.
Bad- en strandhanddoeken nemen ontzettend veel ruimte in beslag. Laat ‘m daarom thuis. Vaak kun je in je hotel wel een handdoek lenen. Slaap je niet in een hotel of neem je toch liever zelf iets mee? Hammamdoeken zijn hartstikke hip en nog superlicht en flexibel ook. Misschien ook juist een leuke souvenir om op je vakantiebestemming te kopen?
10. Voorzie je koffertje van een label
Zorg dat je je koffer herkent en hang er een label aan. Soms moet je koffertje last minute toch het ruim in omdat het vliegtuig wel erg vol blijkt te zijn. Dan is het fijn als je gegevens aan je koffer hangen. Of wat dacht je ervan dat iemand er per ongeluk met jouw koffer vandoor gaat in het vliegtuig? Zorg dat jij (en je medepassagiers) je koffer herkennen. Dat kan al met een simpel gekleurd lintje.