Auto huren in een linksrijdend land? Lees deze tips vóór je gaat rijden.

 

´Oh help, waar ben ik aan begonnen…. ´ Die gedachte schoot door mijn hoofd tijdens de eerste kilometer van een roadtrip door Zuid-Afrika. Jawel, een land waar LINKS gereden wordt. En dat is dus bést lastig kan ik uit ervaring vertellen. Want ook al wijst alles erop dat je het anders moet aanpakken (het stuur en jij zitten aan de andere kant van de auto, je moet de versnellingspook met je linkerhand bedienen en de borden staan aan de andere kant van de weg), toch ben je geneigd om aan jouw ´vertrouwde´ kant van de weg te gaan rijden. Zeker wanneer je net je huurauto op de luchthaven hebt opgehaald en dan via een rotonde naar de grote weg gaat. 

 

Daarom hierbij 5 handige tips om in je huurauto rond te toeren in Zuid-Afrika:

1. Huur een automaat

 

Het lijkt een inkopper, maar toch denkt niet iedereen eraan om gewoon een automaat te huren. Een automaat is namelijk duurder dan een handgeschakelde huurauto. Maar het levert je wel een geweldig voordeel op: je hebt geen gedoe met schakelen. Zo kun jij je volledig concentreren op het verkeer. Dat rijdt een stuk relaxter. Kies je vanwege budget tóch voor een handgeschakelde auto: oefen dan even een paar rondjes op de parkeerplaats voor je je in het verkeer mengt.

 

2. Plan je route

 

Bedenk van te voren wat je route wordt. Dan hoef je daar in ieder geval niet mee bezig te zijn tijdens het rijden. Gebruik ook een navigatiesysteem. Die geeft vaak aan in welke richting je een rotonde moet nemen. Handig!  

 

3. Let op je medeweggebruikers

 

Probeer zoveel mogelijk achter andere auto´s aan te rijden (mits ze dezelfde kant op gaan uiteraard!) want de lokale bevolking rijd in ieder geval aan de juiste kant van de weg. Ga met de verkeersstroom mee, zeker op rotondes.

 

4. Concentratie is everything

 

Blijf nadenken over de kant van de weg waar je rijdt. Kijk naar verkeersborden en stoplichten. Deze staan uiteraard aan de linkerkant van de weg. Als je de achterkant van een bord of een stoplicht ziet, weet je dat je fout zit! Let vooral goed op bij gewoontedingen zoals het nemen van een rotonde, het wegrijden bij een benzinestation en het uitwijken voor een tegenligger. Op stille wegen zonder verkeer kun je ongemerkt opeens aan de rechterkant gaan rijden, blijf hier extra waakzaam.

 

5. Meerijden mag, nee MOET

 

Meestal bloedirritant, iemand die naast je zit en zich bemoeit met jouw rijstijl. Maar in een linksrijdend land als Zuid-Afrika moet je dit juist wel willen. Vraag je reispartner om alert te blijven en je te corrigeren als je op de verkeerde weghelft dreigt te komen. Ook wel eens leuk dat dat mag, toch?

 

Uiteraard gelden deze tips ook voor alle andere zoals Australië, Ierland, Japan, Maleisië, Nieuw-Zeeland, Singapore, Thailand en het Verenigd Koninkrijk.

 

Grappig weetje: in Myanmar rijden ze rechts, maar met auto´s die bedoeld zijn om links te rijden. Zo´n 40 jaar geleden besloot de toenmalige dictator dat ze van de ene op de andere dag niet links, maar rechts moesten rijden. Alleen zijn de auto´s daar dus niet op aangepast. Gelukkig hebben we in Myanmar geen huurauto´s.

 

Diestersteenweg 25                       info@aktieftravel.be

3970 Leopoldsburg                        www.aktieftravel.be

Tel: 011/340.140